Pagina's

dinsdag 27 augustus 2024

Gered door Christus!

 

 
Schrik jij weleens van wat je uitstraalt naar alle mensen om je heen? Ik wel...

Pas geleden ging de zondagse preek over de tweede Kontinthebrief. Het Bijbelgedeelte waarover gepreekt werd deze morgen raakte mijn hart, dat door alle huidige 'kerkelijke' en religieuze (on)zekerheden regelmatig onrustig wordt.

De predikant las 2 Korinthe 4:1-11. Een schok ging er door mij heen bij vers 2, 10 en 11  :
2. Integendeel, wij hebben de schandelijke, verborgen praktijken verworpen; wij wandelen niet in bedrog en vervalsen ook niet het Woord van God, maar door het openbaar maken van de waarheid bevelen wij onszelf aan bij elk menselijk geweten, in de tegenwoordigheid van God.
10. Wij dragen altijd het sterven van de Heere Jezus in het lichaam mee, opdat ook het leven van Jezus in ons lichaam openbaar wordt.
11. Want wij die leven, worden voortdurend aan de dood overgegeven om Jezus' wil, opdat ook het leven van Jezus openbaar wordt in ons sterfelijk vlees.


Gods Woord wordt in deze tijd in ons land, in zoveel verschillende kerken gesproken. De éne 'lijkt' het nog beter te weten dan de ander. Via de sociale media wordt veel over de Bijbel gesproken. Via youtube, facebook, instagram en nog veel meer kanalen die ik niet ken of waar ik geen gebruik van maak... Welke uitleg geef ik aan Gods Woord? En hoe breng ik Gods Woord in de praktijk? Naar wie luister ik en lees ik? En wie niet? Zo belangrijk om de Bijbel naast alle gesproken woorden te leggen. En ja..., ook naast mijn woorden die ik spreek of schrijf. Want Wie laat ik spreken door woord en daad? Zijn Woord toch zeker!? Dát is het eeuwige Leven. 
Johannes 17:3 En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt.
Ik ben slechts een aarden kruik(vers 7), die verloren gaat wanneer het Evangelie in mij bedekt is(vers 3).

Dáárom mijn vraag vandaag en telkens weer aan mezelf en ook aan jou:

Zijn wij gered door Christus?

2 Korinthe 4:5 Want wij prediken niet onszelf, maar Christus Jezus als Heere, en onszelf als uw dienstknechten om Jezus' wil.
6. Want God, Die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis zou schijnen, is ook Degene Die in onze harten geschenen heeft tot verlichting met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus.


Van jouw kritische en opbouwende reactie word ik blij. Laten we samen Zijn Licht uitstralen door Zijn Woord en Geest.



vrijdag 16 augustus 2024

Heiligheid en broederliefde

 

In dit Bijbelgedeelte staat de tekst die ik meekreeg bij het afleggen van de belijdenis van het geloof. Namelijk: 

 1Petrus 1:18 in de wetenschap dat u niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, vrijgekocht bent van uw zinloze levenswandel, die u door de vaderen overgeleverd is, 19 maar met het kostbaar bloed van Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam.


Deze keer vond ik het wel heel moeilijk er een kort gedicht van te maken. Gewoon omdat ik zoveel waardevols in dit Bijbelgedeelte vond. Geen aardse rijkdom kon mij vrijkopen van mijn leven dat volkomen zinloos was. 


Wat is een zinloos leven eigenlijk? Dat kan ik vanuit twee oogpunten bekijken. 

  • Menselijk:

Wanneer ik niets presteer door geen goede opleiding en/of baan.  Of alleen voor mezelf te leven en niet tot nut van mijn naaste te zijn op welk een manier dan ook. Maar wanneer ik het vanuit Gods gezichtspunt bekijk? Waarvoor heeft God mij gemaakt? 

  • Goddelijk:

God schiep ons tot Zijn eigen genoegen en zodat wij, als Zijn schepping, het genoegen mogen hebben om Hem te kennen. Openbaring 4:11 U bent het waard, Heere, te ontvangen de heerlijkheid, de eer en de kracht, want U hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil bestaan zij en zijn zij geschapen. Mocht je je willen verdiepen in de vraag 'waarom God ons geschapen heeft' dan kan je op verschillende betrouwbare websites meer informatie vinden. https://www.gotquestions.org/Nederlands/waarom-schiep-God.html

https://www.bijbelwoord.nl/waarom-heeft-god-mensen-geschapen/


De tien geboden van de HEERE verklaren wat mij betreft ook veel. Dan denk ik bijvoorbeeld aan vraag 4 van de Heidelbergse je catechismus. https://www.heidelbergse-catechismus.nl/ellende/zondag-2/vraag-4

Vraag 4:

Wat eist de wet Gods van ons?

Antwoord:

Dat leert ons Christus in een hoofdsom, Mattheüs. 22:37-40: 'Gij zult liefhebben den Heere, uw God, met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand, en met geheel uw kracht. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, aan dit gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven. Aan deze twee geboden hangt de ganse Wet en de Profeten'. 


Doe ik dit bovenstaande niet, dan is mijn leven zinloos. Want hiervoor heeft Hij mij gemaakt: God te eren en Hem te dienen. En ja, dat betekent ook dat ik mijn naaste niet voor mijzelf dien, maar voor de eer van de HEERE. Voorheen diende ik mijn eigen verlangens en behoeften. En wat bereikte ik ermee? Was de vervulling ervan voor eeuwig? Nee, alles wat ik hier op aarde aan aardse verlangens vergaar, gaat verloren bij mijn sterven... 


Lees 1Petrus 1 vanaf vers 24 Want alle vlees is als gras en al de heerlijkheid van de mens is als een bloem in het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen. 25 Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is.


Oh HEERE, vergeef mij dat ik niet voldoe aan waarvoor u mij geschapen heeft. Laat mij heilig leven uit de Levende hoop door het offer van Uw lieve Zoon. En daarmee uitzien op het eeuwig heilig leven in Uw nabijheid...

John Piper kan het vele malen beter verwoorden dan ik dat kan:

Je levenswandel zal heilig zijn. Heiligheid bestaat uit drie onderdelen. Kennis: ‘Omgord daarom de lendenen van uw verstand, wees nuchter’, zie de wereld zoals hij daadwerkelijk is, zie de eeuwigheid, zie de waarde van hoop. Voel nieuwe passies. Begin een nieuwe levenswandel. Dát is het christendom. Hierbij de link naar geloofs toerusting.nl, waar John Piper 1Petrus 1: 13-16 uitlegt. 

https://www.geloofstoerusting.nl/videos/de-hoop-die-strijdt-tegen-zonde/


Heiligheid en broederliefde 

Ik was onwetend en mijn begeren 

was niet naar de wil des HEEREN.

Maar wat ik toen hoorde?

Die verlossende woorden:

Christus kwam en wilde lijden

om mij van de dood te bevrijden!

Door zijn opstanding uit de doden,

is mij de eeuwige zaligheid geboden.


Ach Vader, Uw Zoon kocht mij,

door Zijn bloed vrij!

Afgevallen als een bloem in het gras,

dat óóit mijn heerlijkheid was.

Eens geboren uit vergankelijk zaad,

Wedergeboren door Jezus daad;

benoemd tot onvergankelijk zaad,

die in Zijn handpalm geschreven staat.


Is de vreze des Heeren bij elke stap, 

gedurende mijn vreemdelingschap?

Hou ik mijn verstand hierop gericht,

zodat ik niet voor oude begeerten zwicht?

Mijn naaste oprecht liefdevol behandel?

Vrijgekocht van een zinloze levenswandel,

die overgeleverd is van de vaderen,

mogen we in gebed Jezus naderen...


God is heilig is in Leviticus te lezen:

daarom moeten ook wij heilig wezen.

Heb jij 't onder de verkondiging gehoord?

Gods levende eeuwigdurende Woord?

Houdt jij jouw oog op God gericht?

Heb jij door Zijn Geest jouw ziel gereinigd

in gehoorzaamheid aan de waarheid?

Eeuwig leven is door Christus bereid!


N.a.v.: 1Petrus 1: 13-25

Het vorige gedicht en overdenking in deze serie: De hoop op de zaligheid


Een reactie vind ik fijn, maar dat je het gelezen en overdacht hebt, vele malen waardevoller! Dus voel je niet verplicht.😉


Op naar hoofdstuk 2 van deze prachtige waardevolle brief van Petrus.





donderdag 15 augustus 2024

Petrus' groet van genade en vrede in overvloed.


Ben jij voorbestemd door onze God en Vader? Geheiligd door Zijn Geest om Jezus Christus gehoorzaam te zijn? Niet meer vergankelijk maar onvergankelijk door het bloed van Gods onvergankelijke Zoon, Die door de dood heen ons het eeuwige leven heeft gegeven. Geloof jij dat?


Dan zullen wij net als onze Meester het lijden ontmoeten, want wij zijn niet meer dan Hem, onze Meester... 


Echter: Loof God om Zijn lijden en sterven en Zijn Heilige Geest Die Hij ons gegeven heeft! Want hiermee geeft Hij ons de kracht om alle beproevingen te doorstaan, opdat wij straks bij Hem mogen zijn, in die eeuwige Hemelse heerlijkheid!


Petrus' groet van genade en vrede in overvloed


Door de Vader gepredestineerd.

Door Gods Geest geheiligd en geleerd,

gehoorzaam aan Jezus te zijn.

Dát maakt mij als mens klein...


In beproevingen Gods kracht ontvangen. 

Naar de eeuwige zaligheid verlangen.

Mijn vergankelijkheid 

raakte ik kwijt.


Heb jij het ook gehoord?

Door geloof in Gods Levende Woord

ontvangen we op Zijn tijd,

de eeuwige heerlijke zaligheid!


Evenzo van mij een hartelijke groet,

van genade en vrede in rijke overvloed.


N.a.v. 1 Petrus 1(WV 1975, NBV21 en de HSV)


1 Petrus 1:2 krachtens de voorbeschikking van God de Vader in de heiliging van de Geest tot gehoorzaamheid en besprenkeling met het bloed van Jezus Christus. Genade voor u en vrede in rijke overvloed! (WV)

1 Petrus 1:2 door God, de Vader, voorbestemd om, geheiligd door de Geest, gehoorzaam te zijn en met het bloed van Jezus Christus besprenkeld te worden. Genade zij u en vrede, in overvloed.(NBV21)

1 Petrus 1:2 uitverkoren overeenkomstig de voorkennis van God de Vader, door de heiliging van de Geest, tot gehoorzaamheid en besprenkeling met het bloed van Jezus Christus: moge genade en vrede voor u vermeerderd worden.(HSV)


Dit is het eerste gedicht met overdenking van 1Petrus. Wil je samen met mij, je nog meer verdiepen in dit eerste hoofdstuk van 1Petrus 1? Klik dan op onderstaande link.

https://overlevenmethetwoord.blogspot.com/2024/06/het-doel-waartoe-we-geroepen-zijn.html?m=1 (Het doel waartoe we geroepen zijn)


Een reactie vind ik fijn, maar dat je het gelezen en overdacht hebt, vele malen waardevoller! Dus voel je niet verplicht.😉




zondag 4 augustus 2024

Lijden tot heerlijkheid

Vanmorgen beluisterden we een preek over Romeinen acht. Eerder leerde een voorganger mij een geheugensteuntje:

Romeinen zes is les, zeven is leven en acht is kracht... 

En hebben we dit niet hard nodig? Zeker in ons, bij tijden, moeilijke of zware aardse leven?

In hoofdstuk zes leren we wat de basis is van het geloof. Zeven leert ons hoe we dat kunnen toepassen in ons leven. En acht laat ons zien hoe we daar de kracht voor krijgen om dat toe te passen. Hoe noodzakelijk is de werking van Gods Heilige Geest in ons, in de praktijk van ons geloofsleven! 

Terwijl we voorheen vast zaten aan de zonden, zijn we nu niet meer verplicht de zonden te doen. We zijn vrij om ze te doden en het goede te doen in navolging van Christus...

Lijden tot heerlijkheid 

Verdriet

Je ziet 

het niet 

Machteloos 

Boos?

Of verbolgen?

Jezus volgen...

Gevouwen handen

voor verbroken banden

Eigen schuld?

Met de Geest gevuld

niet tot slavernij,

maar vrij 


Geen verplichten

om zonden te verrichten

Maar doden van daden

van het lichaam

Zijn erfgenaam 

Lijden, een gegeven

In Christus eeuwig leven

met Wie ik nader

tot heerlijkheid,

bij Abba, Vader!


N.a.v. Romeinen 8: 1-17



Een reactie vind ik fijn, maar dat je het gelezen en overdacht hebt, vele malen waardevoller! Dus voel je niet verplicht.😉


Veel gelezen post